"Nemáme rádi kyselou kávu"

22.05.2019

Co je acidita v kávě

Kávová acidita je jeden ze základních pojmů při označování chuťového profilu kávy. Acidita je pozitivně označována jako "ovocitost", negativně jako "kyselost". 

Když řekneme, že nám nechutná kyselá káva, je to velmi široký pojem. Acidita je totiž jednoduše součástí každého skvělého šálku. Je jen otázkou v jaké míře a v jakém složení dobrých a špatných kyselin. 

Objevujme kávové chutě

Často se setkáváme s negativním názorem na kyselost kávy. Mnoho z nás má z dob minulých v sobě zakořeněnou jasně danou chuť kávy. Ta je většinou zemitá, hořká bez větší chuťové struktury. A tak někdy chvíli trvá, než si člověk oblíbí i chutě nové s podílem ovocitosti. Ale z vlastní zkušenosti víme, že jak si jednou najdeme cestu k objevování kávových chutí, už se nechceme vrátit na začátek.

Například arabiky pěstované ve vyšších nadmořských výškách jsou mnohem více ceněné pro svůj zajímavý chuťový profil s pozitivní aciditou. Naopak káva bez acidity je velmi často popisována jako zemitá a nezajímavá. Mohou to být odrůdy druhu robusta, ale i některé arabiky. A pokud tomu tak není, dá se této chuti docílit také výraznějším pražením. 

Tmavě pražené kávy v sobě nemají téměř žádnou ovocitost, chuťové rozdíly jednotlivých druhů jsou pak minimální. Ovocitost je totiž velká přednost kávy, dává ji strukturu a jedinečnou chuť. A nejen to, pokud v kávě cítíme přirozenou sladkost, je velmi často odvozena od acidity a právě díky ní krásně vyniká.

Rozdíly kávových směsí Alesio

Kávové směsi, které jsme vytvořili nabízejí kávy s velmi nízkou aciditou (Brillante, Intenso, Festivo) přes střední (Espresso, Rustikal) až po vyšší (Gourmet, Mañana). Snažíme se naše zákazníky provést změnou ve vnímání kávy a její acidity. Z počátku téměř vždy kolektiv zaměstnanců vybere kávy s nejnižší aciditou. Ale jak plyne čas, začínají zkoušet kávy další až se dostanou do fáze, že už jim hořké kávy téměř nic neříkají. 

Alesio kávové směsi jsou praženy a míchány v širokém rozsahu chutí, vůní a ovocitosti. Tak, aby si každý mohl najít tu svou cestu k ideální kávě. Nové kávové etikety také krásně a jednoduše zákazníka informují o tom, jakou má daná směs kávy aciditu, intenzitu, nebo jak je pražena.